Home > MZO Studenten > Waarom MZO Studenten?

Waarom MZO Studenten?

Studieuitval bij eerstejaarsstudenten heeft de afgelopen jaren sterke aandacht van de politiek. Hoewel opleidingen geprobeerd hebben het probleem onder controle te krijgen blijven de aantallen studenten die afhaken hoog en is er een toename te zien van uitval in het eerstejaar.

Er is veel onderzoek gedaan naar de redenen voor deze uitval. Dat blijkt verschillende oorzaken hebben. Hieronder een ongeordende opsomming:

 

  • Gebrek aan studievaardigheden
  • Verkeerde verwachtingen van de studie
  • Leerstoornissen (bijv. dyslexie)
  • Concentratiestoornissen (bijv. ADD en ADHD)
  • Hoge intelligentie + gebrek aan discipline
  • Faalangst
  • Te weinig tijd voor de studie
  • Depressie en andere psychische problemen
  • Sociale problemen
  • Financiële problemen

De moeilijkheid bij de aanpak van al deze problemen is de diversiteit ervan. Je zult zoveel mogelijk maatwerk moeten leveren bij de ondersteuning die je studenten biedt. Maatwerk is echter duur. 

Daarom heeft men allerlei tests ontwikkeld om studenten te selecteren aan de poort. Wij denken dat dat fundamenteel de verkeerde weg is.

Doordat het MZO de zelfkennis van de student respecteert is het mogelijk om veel sneller tot oplossingen te komen. Net zoals het probleem van de uitval een gedeeld probleem is van de studenten en de opleiding, ligt ook de oplossing bij de samenwerking tussen de begeleider en de student.

 

Onze visie bij de aanpak van motivatieproblemen

 

Stelling 1:
elke leerling is gemotiveerd
om te leren

 

Deze stelling verandert alles. De vraag is niet meer: hoe motiveer ik een jongere? De vraag is: wat blokkeert hem of haar? En hoe kun je samen met hem/haar de hindernissen in kaart brengen?

 

Stelling 2:
Praat met de leerling,
niet over de leerling

 

Ongemotiveerde leerlingen krijgen vaak al jaren te horen wat ze fout doen. Niemand vraagt ze echt meer naar hun mening. Terwijl zij toch eigenlijk het best weten waarom ze iets wel/niet doen!

 

Stelling3:
De leerling moet het zelf doen
en
zelf
begrijpen

 

Jongeren willen best veranderen. Maar dat moet wel op hun manier. Als ze zelf niet begrijpen waarom je iets zou moeten doen gebeurt er natuurlijk helemaal niets!

Agenda

 

GRATIS Webinar
"Motivatieproblemen in het VO - Wat is dat eigenlijk?"

11 mei 10-11 uur
Aanmelden via de mail

DEEL 2 volgt binnenkort

Meer informatie
Contact

Zoek ons op social media

Copyright: Bureau Nieuw Perspectief *** Powered by CMSimple_XH ***·w3schools-css *** Inloggen ·Laatste update: